Topmenu

Raad-Optiek-Apeldoorn-brillen-header-1
Raad-Optiek-Apeldoorn-brillen-header-1

Oogziekten en Oogproblemen

Oogziekten en oogproblemen

Een oogziekte of oogprobleem kan iedereen treffen. Belangrijk is dat de oogaandoening zo snel mogelijk wordt ontdekt. Onze optometrist is dé expert die oogafwijkingen en oogziekten kan herkennen en onderzoeken. Hij helpt u graag bij de zorg voor uw ogen en oogklachten.

Oogziekten en oogklachten

Met welke oogklachten of reden kunt u zoal terecht bij de optometrist?

Een aantal voorbeelden van oogklachten/oogziekten waarvoor u bij de optometrist terecht kan:

  • wazig of dubbel zien
  • droge tranende of branderige ogen
  • hoofdpijnklachten
  • bewegende vlekjes of draadjes in het beeld
  • in verband met familiaire oogaandoeningen, zoals maculadegeneratie
  • staar
  • Bij een hoge min-sterkte (de kans op een oogaandoening is dan groter)

Maar ook als u gewoon eens wilt weten hoe het met de gezondheid van uw ogen gesteld is bent u van harte welkom. Zo nodig verwijzen we u door naar de oogarts.

Wat houdt een optometrisch onderzoek in?

Het uitgebreid oogonderzoek begint bij een basis optometrisch onderzoek. De uitkomst hiervan kan leiden tot een verder onderzoek.  We beginnen het onderzoek met een gesprek.  We willen namelijk alles weten over de klachten, uw ogen en uw algemene gezondheid. Daarna volgt de;

Refractie

Dit noemen we ook wel de oogmeting of “brilsterktemeting”. We bepalen dan eigenlijk de sterkte van uw lenzen of brillenglazen.

Binoculair onderzoek

Bij bepaalde klachten word er een binoculair onderzoek verricht. Een onderzoek naar de samenwerking tussen de ogen en de oogspieren.

Meten van de oogdruk

Een hoge oogdruk van het oog kan leiden tot problemen met de oogzenuw waardoor ook het zicht aangetast wordt. Als de doorstroming of afvoer van het vocht (kamerwater) in het oog niet in balans is, kan een hoge oogdruk ontstaan.

De oogdruk word gemeten door middel van een pufje lucht op het oog.

Spleetlamponderzoek/netvliesonderzoek

Hier gaan we kijken naar de gezondheid van uw ogen. De optometrist kijkt zowel de buitenkant als de binnenkant van het oog na. Soms maakt de optometrist gebruik van pupil verwijdende druppels. Zo kan de optometrist nog verder kijken. Hierdoor kunt u een beetje wazig gaan zien en kunt u niet meer autorijden. Mocht de klacht wijzen op een netvliesprobleem dan wordt er een foto van het netvlies gemaakt.

Als laatste zal de optometrist met u in gesprek gaan over de resultaten van het oogonderzoek. Tevens zal de optometrist beoordelen of er verdere behandeling en/of verwijzing naar oogarts, huisarts of een andere specialist nodig is.

Oogonderzoek bij kinderen vanaf 8 jaar

Het oogonderzoek bij kinderen verloopt anders dan een oogonderzoek bij volwassenen.
Bij kinderen is de sterkte het beste te meten met speciale oogdruppels, dit heet een cycloplegische refractie. Daarnaast kijken we onder andere naar de samenwerking van de ogen en de oogstand. Zodoende kunnen we u optimaal adviseren over de gezondheid van de ogen van uw kind en de (behandel)mogelijkheden.
Veel voorkomende klachten bij kinderen zijn hoofdpijn en moeite met veraf of dichtbij zien. Tevens meten wij speciale lenzen aan om de achteruitgang van de myopie te remmen.

Heeft u last van oogproblemen of oogklachten als bijvoorbeeld wazig zien, droge ogen of heeft u vlekken in uw zicht? Maar een afspraak voor een oogonderzoek.

?>